12 korakov, kako napisati pregled literature

Napisati pregled literature se zdi tako preprosto. Preden se tega lotite v okviru pisanja magistrske ali doktorske naloge. Sploh če ste zagreti za svojo temo, najbrž že nekaj mesecev ali celo let shranjujete članke in beležite zamisli. To je tisti lažji del, ko samo grmadite material. Šele nekega dne, ko ste posebej motivirani ali pa vas začenja preganjati rok, spoznate, da s početjem zadnjih nekaj mesecev ali let niste naredili ničesar. Razen velikega problema. Kako se torej lotiti pisanja pregleda literature, brez da se zapredete v nepregledno in neobvladljivo gmoto označenih, delno izpisanih, predolgo povzetih člankov, ki vas začne slej ko prej navdajati z neznosnim obupom. Pripravili smo 10 korakov, ki vas bodo obvarovali pred to nevdržno frustracijo.

 • Po posvetu z mentorjem določite rok za prvi osnutek pregleda literature. Če nalog ne razvrstite na časovnico, se bodo spiralno izvile daleč izven vašega nadzora. Prebrali boste veliko, veliko preveč in na koncu obtičali z neobvladljivo zbirko referenc.
 • V svojem urniku poiščite neprekinjena časovna okna, ki trajajo vsaj dve do največ štiri ure. Rezervirajte jih za svoj pregled literature. Ne zavajajte se z mislijo, da lahko cele dneve berete in delate izpiske. Da dobro absorbirate vsebine, potrebujete čas. Bodite prijazni do sebe, namenite si odmore in čas za druga opravila.
 • Opravite temeljito, sistematično iskanje literature. Prenesite članke, ki so videti zanimivi, vendar jih ne berite preveč podrobno. Vaš namen v prvi fazi je samo najti vire, povezane s temo. Začnite s priporočili svojega mentorja in nato z bazami podatkov z vašega področja. Če ste nabrali že svojo množico člankov, jih uporabite. Poskusite ne preseči meje 140 člankov.
 • Površno preberite vseh 140 člankov, ki ste jih nabrali, in začrtajte ključne teme, ki jih opazite, ko jih preletite. Površno branje pomeni hitro branje povzetka, uvoda in zaključka.
 • Spremljajte ključne besede, kasneje bodo morda uporabne kot teme. Če ne veste, kako opraviti dober pregled literature, si vzamite čas, da se še v tej fazi o tem poučite.
 • Ustvarite .docx dokument s ključnimi temami, ki ste jih opazili v naslovih člankov. Na vrh zapišite omejitev besed. Ta dokument bo postal vaš pregled literature, zato mu dodelite ime in ga ustrezno shranite.
 • Naredite kratek seznam člankov, ki jih boste poglobljeno prebrali. Bodite ambiciozni, vendar jih poskusite razvrstiti po pomembnosti, tako da se najprej lotite najpomembnejših. Pred naslednjih korakom poglobljeno preberite samo prvi članek.
 • Seštejte število ur, ki so vam ostale do roka. Te razdelite na pol, da boste imeli nekaj časa za pisanje in urejanje. Nato preostale ure razdelite na čas, ki ste ga potrebovali za poglobljeno branje prvega članka. To je vaša realna ocena, koliko člankov lahko dejansko še poglobljeno preberete. Ob tej številki je skoraj skoraj neizogiben šok.
 • Na podlagi svoje ocene števila dokumentov, ki jih lahko preberete, znova ocenite časovnico ter jo primerno prilagodite. Včasih nimate možnosti izbire roka. V teh primerih boste morali znižati svoja pričakovanja ali delu nameniti dodatni čas. Namenjanje dodatnega časa vam odvsetujemo. Rezultati raziskav kažejo, da študentje, ki to počnejo, običajno plačajo davek. Trpelo bo vaše zdravje, kar lahko ogrozi vašo produktivnost in na koncu boste morali kljub vsemu spustiti pričakovanja.
 • V času, ki ste ga temu namenili, poglobljeno preberite članke in si pripravite zapiske v Cornellovo predlogo ali matrico za pregled literature. Poskusite, da v tem času ne počnete ničesar drugega. Če eno seanso izpustite, dodajte drugo in ustrezno spremenite časovnico. Ker boste iskreni do sebe o izgubljenem ali zapravljenem času, lahko mentorja pravočasno obveščate o tem, kdaj lahko kaj resnično pošljete. Če ga predčasno obvestite o zamudi, boste veliko bolj odgovorni, kot če boste upali, da je ne bo opazil.
 • Medtem ko poglobljeno berete material, dokument s ključnimi temami uporabite kot mesto za zapisovanje idej o tem, kako se vesebine povezujejo. Te opombe bodo tvorile vezivno tkivo vašega pregleda literature, ki ga lahko kasneje dopolnite s konkretnimi referencami. Pisanje magistrske ali doktorske naloge je bolj spremljanje, kako postaja slika jasna, kot pa izvrženje dodelega besedila.
 • Ko se vam bo zdel čas pravi, začnite opombe iz Cornellove predloge ali matrike za pregledovanje literature prenašati v dokument. Na tej točki boste morda svoje zapissovanje poglobljenega branja začeli vnašati neposredno v predlogo in jih zapisovati neposredno v pregled literature. To je dober znak, da se pregled literature začenja zaokrožati. Objemite ga. 😉