Kako napisati 1000 besed na dan, brez da se vam skisajo možgani

Na spletu najdete veliko prispevkov na temo produktivnosti pri pisanju blogov. Eden od komentatorjev takšnega članka je pred kratkim pripomnil, da bi rad prebral še kakšen blog o tem, kako dnevno napisati 1000 besed materiala za doktorsko ali magistrsko nalogo. Če ste že nekaj časa v procesu takšnega pisanja in število vseh besed, ki jih morate napisati, podelite s številom dni, ki jih imate na razpolago, vas lahko podatek hitro neprijetno preseneti. Ne glede na to, ali ste prokrastinator ali ne, je lahko podatek o tem, koliko besed morate producirati dnevno, dober motivator. Če pri tem ugotovite, da vam voda teče v grlo, si lahko pomagate z nekaj nasveti, ki smo jih sintetizirali iz različnih priporočil o produktivnem pisanju, ki jih najdete na spletu.

Pristopu, ki ga predstavljamo, boste najbrž najlažje sledili, če imate za seboj že nekaj časa ukvarjanja s tematiko. Tako ste že absorbirali velike količine informacij na temo ter jih že dobro premleli. Osnovna predpostavka pristopa pisanja je, da ne obstaja nič takega kot pisanja, ampak samo prepisovanje (v pomenu povzemanja, ne kopiranja). Ključno prizadevanje pri pisanju magistrske ali doktorske naloge je, da material spravite iz svoje glave na papir in tako pričnete s procesom povzemanja.

PRVI KORAK: PREŽIVITE MANJ ČASA ZA SVOJO PISALNO MIZO

Zaprite zavihek z Facebookom. 🙂 Skrivnost napisati vsaj 1000 besed na dan je, da si določite strogo omejen čas, v katerem boste teh 1000 besed napisali. Če sedite za pisalno mizo, to še daleč ne pomeni, da ste produktivni. Če si daste na razpolago za pisanje ves dan, boste najbrž porabili cel dan. V tem času boste postajali vse bolj jezni sami nase, vse bolj frustrirani, vse bolj naveličani. Pisanje magistrske ali doktorske naloge je podobno kidanju hleva. 🙂 Ključno je, da delo opravite v nekem relativno hitrem času. Če ostanete v hlevi predolgo, vas bo smrad ubil. Dovolite si čim manj časa, tako da si dan zapolnite z obveznostmi. Mogoče se sliši neintuitivno, vendar so takšne tudi izkušnje naših poklicnih piscev. Čim prej sproducirajte material in se sprva ne ukvarjajte z malenkostmi. Tekst lahko pilite kasneje.

DRUGI KORAK: DRŽITE SE DVOURNEGA PRAVILA

Večina ljudi ima na dan približno dve uri časovnega okna, v katerem s(m)o lahko maksimalno produktivni. Če nimate nadnaravnih moči, imate tako najbrž tudi sami na razpolago dve uri, v katerih boste na papir najlažje spravili nove vsebinske ideje. Za večino je to čas po zajtrku ali pred kosilom, vendar so tukaj med nami večja odstopanja. Ugotovite, kateri del dneva je za vas tisti, ko ste najbolj produktivni in kreativni, in ga rezervirajte za pisanje. Oblikovanje in pisanje novih idej bi moralo biti prva star, ki jo naredite, ko sedete za pisalno mizo. Na vsak način se uprite temu, da ta najbolj dragoceni čas porabite za branje in odgovarjanje elektronske pošte ali za brskanje po Facebooku. Ta opravila si pustite kot nagrado za konec.

TRETJI KORAK: ZAČNITE NA SREDINI

Predvsem ko ste v časovni stiski, pa tudi sicer vam priporočamo, da se na začetku ne trudite s pisanjem uvoda, zaključka ali prehodov med temami. Zakaj? Kako boste napisali uvod v nekaj, česar še sami ne poznate? Poskusite o svoji magistrski ali doktorski nalogi razmišljati kot o sestavljenki vsebinskih gradnikov, ki jih boste lahko šele na koncu zares povezali skupaj. Ti gradniki so lahko predvsem na začetku dolgi do dve strani, ko jih boste sestavljali skupaj, pa boste s povezovanjem pridobili vsebinsko pomembne dele besedila.

ČETRTI KORAK: PIŠITE KOLIKOR HITRO, NE KOLIKOR DOBRO ZMORETE

Ideja o tem, da je hitrost pomembnejša od vsebine izhaja, iz dejstva, da se med samim pisanjem dogaja proces razmišljanja. Najzanesljivejši način, da maksimalno upočasnite svoj napredek, je obremenjevanje med samim pisanjem. Dovolite si, da pišete slabo! Če se ne spomnite prave besede, uporabite približek ali tri x-e. Za tak način prostega pisanja si vzemite med 10 in 15 minut, ko pa potrebujete počitek, pa se posvetite prvemu pregledu besedila. Najprej prenesite material iz glave v pisno obliko in ko boste imeli vse pred seboj, boste tudi veliko bolj učinkoviti pri vsebinskem urejanju, povezovanju, izboljševanju teksta. Vendar se v tej fazi pregleda še vedno ne mučite preveč. Ključni cilj faze pisanja je produciranje besedila.

PETI KORAK: PUSTITE LEŽATI, NATO PREGLEJTE

Ko boste pisali prosto brez presoje, bo besedilo, ki ste ga ustvarili v četrtem koraku, potrebnega urejanja. Pišite dve uri, nato pa si privoščite odmor, lahko tudi nekaj ur. Ko boste sedli nazaj za material boste nanj gledali z že nezavedno predelanim pogledom na vsebino. Bolj boste kompetentni za urejanje in lažje vam bo šlo od rok. Pri urejanju bodite strateški in vsak dan pisanja zaključite tako, da zapišete še kak stavek ali odstavek zaključka. To vam bo pomagalo pri motivaciji.